4th + Linden in Architects Newspaper

August 25, 2010 § Leave a comment

 

4th+Linden in Architects Newspaper
Photo by EPK Photography

This month’s Architects Newspaper featured Studio One Eleven’s 4th + Linden project in an article about the resurgence of adaptive reuse.  Read the article below, or see the original version by clicking here.

Second Time is a Charm
August 4, 2010
By Sam Lubell and Lydia Lee

These days, the adaptive reuse of old offices, factories, and warehouses is simply the right thing to do. Tearing down and starting over is so 2007. More to the point, adaptive reuse is greener than any new sustainable building; and with the public clamoring for authenticity and governments handing out tax breaks and plan expediting, it makes significant financial sense, too. Not surprisingly, developers are embracing the reuse option, which has been a rare boon for architects. So while new building is still on life support, building from what already exists is having a heyday. For this year’s Developer’s Issue, AN turns a spotlight on eight inspired re-adaptions that extend good designs into designs to last even longer. 

Fourth and Linden
Architect: Studio One Eleven
Developer: East Village Partners
Location: Long Beach

The project, funded in part by a $350,000 facade-improvement grant from the city of Long Beach, subdivided a single derelict warehouse into three distinct buildings for office and condominium uses. With a beautiful frieze and other art deco highlights still intact, the trio complement each other while retaining their gritty, industrial character. Interiors are raw shells featuring exposed brick and block walls, concrete floors and wood truss ceilings with skylights. “When we bought the building it was drywall, carpet, gypsum, and drop ceilings,” said Studio One Eleven principal Michael Bohn. “We peeled all this away and discovered a beautiful patina.” To encourage interaction between tenants, a variety of landscaped outdoor spaces are incorporated into the project, including a shared courtyard with meeting space, a lushly landscaped paseo, and a parking court.

Advertisements

Tagged: , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading 4th + Linden in Architects Newspaper at .

meta

%d bloggers like this: