Happy Holidays from Studio One Eleven

December 21, 2010 § Leave a comment


Rendering for our Long Beach Senior Arts Colony project, which is about to break ground and will be complete in 2012.

It’s been a fruitful year of ground-breakings, tree plantings, awards, new projects, and a whole lot of construction documents. We’re especially looking forward to seeing many of these drawings turn into built work in 2011, as well as continuing to grow in the areas of community buildings, affordable housing, landscape architecture and graphic design.

Studio One Eleven will be closed for business between December 24, 2010 and January 3, 2011. Enjoy the holidays and see you in the new year!

 

P.S. Did you know you can sign up to get an email whenever we post something new? Simply click on the “Subscribe” button on the right-hand column to stay up to date. You can also follow us on Twitter @studioneleven for daily announcements and interesting articles.

Advertisements

Building Coordination: Mechanical Venting

December 10, 2010 § Leave a comment

Good Coordination
Do this!  Proper coordination.

The location of mechanical venting is often overlooked in building design.  It requires careful coordination between structural elements such as posts, beams, hold-downs and codes in order to make the building’s façade appear harmonious.  Often times you can integrate mechanical venting into a thoughtful detail – as seen in the cover plates or in the detail our office has produced, both illustrated above.  However, when this is not addressed it can look like an uncoordinated afterthought, as shown below. Though this effort can be “exhausting,” it is well worth it.


Avoid this! The result of poor coordination.

Breaking Ground at the Ronald McDonald House

October 29, 2010 § Leave a comment

 

Long Beach Ronald McDonald House - Official Groundbreaking
Official groundbreaking with Ronald and friends

Long Beach Ronald McDonald House - Demolition
Demolition of the old apartment building

Long Beach Ronald McDonald House - Rendering
Rendering of the future Ronald McDonald House

This week construction started on the new Studio One Eleven-designed Long Beach Ronald McDonald House.  Ronald McDonald Houses (only peripherally connected to the fast food franchise) are places for families who have children requiring extended hospital care to stay.  Ours is adjacent to Miller Children’s Hospital on the Long Beach Memorial Medical Center campus.  The House was originally a 50’s apartment building that we are remodeling into a 23-room facility.  This is a great charity that does more than just provide families a place to stay during a time of illness (if that was the case, they could give out hotel vouchers to families for less money than it takes to build and operate a house).  The part of the house that is special is the sense of community and healing that families can participate in.  We hope our design, which features a series of communal gathering spaces and gardens, contributes to that purpose. With this being Long Beach, the theme chosen was “the Big Beach House,” which relates to the tranquility of the ocean, natural materials, and sense of serenity associated with living by the beach. The forms, textures, and colors we used in the remodel – including the landscape design, interiors, and graphics, which was done in-house by David Sabunas and others – try to capture that spirit.

Construction should take about 10 months. Check back frequently, as we’ll keep our site updated on how things shape up.

Studio One Eleven featured in Long Beach Business Journal

September 17, 2010 § Leave a comment

  
Studio One Eleven is highlighted in the latest edition of the Long Beach Business Journal. See below for the article, or read it online here.

Studio One Eleven Focuses On Urban Context And Sustainability
For Its Diversity Of Projects
By Tiffany Rider, Staff Writer

LONG BEACH (September 15, 2010) – It’s clear when reading Studio One Eleven’s 10 design principles that the architecture and design firm considers environmental sustainability central to its work, not just an add-on to satisfy industry trends. It is even more evident when examining the details of its projects, which include mixed-use, dwelling, urban retail, campus, community and adaptive re-use. Read more…

Long Beach Environmental Education Center Nearing Completion

September 2, 2010 § Leave a comment

Long Beach Environmental Education Center - Rendering
Rendering of Environmental Education Center, September 2009

Long Beach Environmental Education Center - Under Construction
Photo of Environmental Education Center, September 2010

As evidenced by the photo above, the 9,000 square foot Environmental Education Center designed by Studio One Eleven is nearly complete, and we are quite proud of how it is turning out. It  is constructed as a prefab metal building with 1×6 tongue-and-groove cedar cladding on the street-facing facade.  We chose a clear sealant over a semi-transparent stain in order to emphasize the natural grain of the cedar while maximizing the variety in banding coloration. The cedar planks were individually sealed on the back side prior to installation and on the front after installation. It is a common practice to let the cedar siding weather before sealing ,  but in this case it  was avoided  in order to emphasize the varied texture, avoid UV light degradation and maximize the protective capacity of the sealant.

4th + Linden in Architects Newspaper

August 25, 2010 § Leave a comment

 

4th+Linden in Architects Newspaper
Photo by EPK Photography

This month’s Architects Newspaper featured Studio One Eleven’s 4th + Linden project in an article about the resurgence of adaptive reuse.  Read the article below, or see the original version by clicking here.

Second Time is a Charm
August 4, 2010
By Sam Lubell and Lydia Lee

These days, the adaptive reuse of old offices, factories, and warehouses is simply the right thing to do. Tearing down and starting over is so 2007. More to the point, adaptive reuse is greener than any new sustainable building; and with the public clamoring for authenticity and governments handing out tax breaks and plan expediting, it makes significant financial sense, too. Not surprisingly, developers are embracing the reuse option, which has been a rare boon for architects. So while new building is still on life support, building from what already exists is having a heyday. For this year’s Developer’s Issue, AN turns a spotlight on eight inspired re-adaptions that extend good designs into designs to last even longer. 

Fourth and Linden
Architect: Studio One Eleven
Developer: East Village Partners
Location: Long Beach

The project, funded in part by a $350,000 facade-improvement grant from the city of Long Beach, subdivided a single derelict warehouse into three distinct buildings for office and condominium uses. With a beautiful frieze and other art deco highlights still intact, the trio complement each other while retaining their gritty, industrial character. Interiors are raw shells featuring exposed brick and block walls, concrete floors and wood truss ceilings with skylights. “When we bought the building it was drywall, carpet, gypsum, and drop ceilings,” said Studio One Eleven principal Michael Bohn. “We peeled all this away and discovered a beautiful patina.” To encourage interaction between tenants, a variety of landscaped outdoor spaces are incorporated into the project, including a shared courtyard with meeting space, a lushly landscaped paseo, and a parking court.

Where Am I?

You are currently browsing entries tagged with architecture at .