Breaking Ground at the Ronald McDonald House

October 29, 2010 § Leave a comment

 

Long Beach Ronald McDonald House - Official Groundbreaking
Official groundbreaking with Ronald and friends

Long Beach Ronald McDonald House - Demolition
Demolition of the old apartment building

Long Beach Ronald McDonald House - Rendering
Rendering of the future Ronald McDonald House

This week construction started on the new Studio One Eleven-designed Long Beach Ronald McDonald House.  Ronald McDonald Houses (only peripherally connected to the fast food franchise) are places for families who have children requiring extended hospital care to stay.  Ours is adjacent to Miller Children’s Hospital on the Long Beach Memorial Medical Center campus.  The House was originally a 50’s apartment building that we are remodeling into a 23-room facility.  This is a great charity that does more than just provide families a place to stay during a time of illness (if that was the case, they could give out hotel vouchers to families for less money than it takes to build and operate a house).  The part of the house that is special is the sense of community and healing that families can participate in.  We hope our design, which features a series of communal gathering spaces and gardens, contributes to that purpose. With this being Long Beach, the theme chosen was “the Big Beach House,” which relates to the tranquility of the ocean, natural materials, and sense of serenity associated with living by the beach. The forms, textures, and colors we used in the remodel – including the landscape design, interiors, and graphics, which was done in-house by David Sabunas and others – try to capture that spirit.

Construction should take about 10 months. Check back frequently, as we’ll keep our site updated on how things shape up.

Long Beach Environmental Education Center Nearing Completion

September 2, 2010 § Leave a comment

Long Beach Environmental Education Center - Rendering
Rendering of Environmental Education Center, September 2009

Long Beach Environmental Education Center - Under Construction
Photo of Environmental Education Center, September 2010

As evidenced by the photo above, the 9,000 square foot Environmental Education Center designed by Studio One Eleven is nearly complete, and we are quite proud of how it is turning out. It  is constructed as a prefab metal building with 1×6 tongue-and-groove cedar cladding on the street-facing facade.  We chose a clear sealant over a semi-transparent stain in order to emphasize the natural grain of the cedar while maximizing the variety in banding coloration. The cedar planks were individually sealed on the back side prior to installation and on the front after installation. It is a common practice to let the cedar siding weather before sealing ,  but in this case it  was avoided  in order to emphasize the varied texture, avoid UV light degradation and maximize the protective capacity of the sealant.

Where Am I?

You are currently browsing entries tagged with community at .