Long Beach Environmental Education Center Featured in MetalMag

April 18, 2011 § Leave a comment

The latest edition of MetalMag features the Conservation Corps of Long Beach’s Environmental Education Center, which was designed by Studio One Eleven. Read the article below, or view it here.

Conservation Corps of Long Beach Environmental Education Center
By Jim Schneider

Founded in 1987, the Conservation Corps of Long Beach in Long Beach, Calif., is a nonprofit whose mission is to educate and develop basic work skills and ethics, as well as promote environmental conservation, self esteem and teamwork for at-risk youth in the Long Beach area. As CCLB’s programs grew, so did its need for space and improved facilities. The group has contracts with local property owners and nearby cities to collect recyclables and do recycling. These activities had been done out of the Corps’ headquarters, which wasn’t designed for that use, so it was decided to expand into a new space to house the organization’s recycling efforts.
Read more…

Customized Prefab Provides Economy, Sustainability and Flexibility

November 17, 2010 § Leave a comment

Conservation Corp of Long Beach - Environmental Education Center
Exterior view showing cedar siding and metal wall panels 

The recently completed Conservation Corps of Long Beach Environment Education Center, a recycling center and educational community space in Signal Hill, shows that prefab construction can save cost, and contribute to the building’s functionality and sustainability, while not sacrificing aesthetics.

Read more…

Long Beach Environmental Education Center Nearing Completion

September 2, 2010 § Leave a comment

Long Beach Environmental Education Center - Rendering
Rendering of Environmental Education Center, September 2009

Long Beach Environmental Education Center - Under Construction
Photo of Environmental Education Center, September 2010

As evidenced by the photo above, the 9,000 square foot Environmental Education Center designed by Studio One Eleven is nearly complete, and we are quite proud of how it is turning out. It  is constructed as a prefab metal building with 1×6 tongue-and-groove cedar cladding on the street-facing facade.  We chose a clear sealant over a semi-transparent stain in order to emphasize the natural grain of the cedar while maximizing the variety in banding coloration. The cedar planks were individually sealed on the back side prior to installation and on the front after installation. It is a common practice to let the cedar siding weather before sealing ,  but in this case it  was avoided  in order to emphasize the varied texture, avoid UV light degradation and maximize the protective capacity of the sealant.

Where Am I?

You are currently browsing entries tagged with Conservation Corps at .