Cooling Heat Islands

January 24, 2011 § Leave a comment

Heat Reducing Islands at 4th + Linden
Dark, non-reflective hardscapes in the city – such as streets, parking lots, building roofs, sidewalks – are known to create heat islands, areas that have an artificially elevated ambient temperature when compared with temperatures in more sustainable environments. We southern Californians enjoy our sunshine, but this type of artificial, urban heat is quite harmful, and can have immediate and lasting effects on the local environment and the global climate.

For buildings, darker, less reflective roofs mean the indoor environment is warmer, thus requiring more air-conditioning to maintain comfort for occupants. Higher cooling loads means more energy burned, CO2 expended, and air pollution created, not to mention higher operating costs. Second, the heat absorbed by the dark surfaces is picked up by the breezes and consequently increases the ambient temperature, which is measured several feet above the surface. For example, on a 90 degree summer day, the ambient temperature above an asphalt parking lot can reach 170 degrees, and lighter-colored grey concrete is about 120 degrees, while areas where there are trees is only 87 degrees! Not only does this heat island effect make it uncomfortable and sometimes unsafe for pedestrians, but it can be harmful to animal and plant life in urban environments.  Last, there is the bigger picture of climate change and global responsibility. The warm air from the dark surfaces is absorbed by clouds and contributes to the greenhouse effect of a warmer planet.  

Read more…

Customized Prefab Provides Economy, Sustainability and Flexibility

November 17, 2010 § Leave a comment

Conservation Corp of Long Beach - Environmental Education Center
Exterior view showing cedar siding and metal wall panels 

The recently completed Conservation Corps of Long Beach Environment Education Center, a recycling center and educational community space in Signal Hill, shows that prefab construction can save cost, and contribute to the building’s functionality and sustainability, while not sacrificing aesthetics.

Read more…

Sustainability Goes to Work in the East Village

November 2, 2010 § Leave a comment


Photo by EPK Photography

The East Village Creative Offices recently welcomed its latest tenant – local developer/contractor JR van Dijs, Inc. When designing the interiors, we maintained a focus on creating a sustainable workplace. By incorporating operable windows to capture ocean breezes, and operable skylights to exhaust hot air from the space, the design eliminated the need for air conditioning. The skylights and windows also contribute to the large amount of daylighting throughout the open office floor plan, so that only individual task or accent lighting is required during the day. This creates comfortable working conditions for the inhabitants, who have control over the indoor environment, and already commented that they feel healthier and happier working with a constant stream of fresh air and natural light. Jan Van Dijs, president of the company, is also happy – the improved environment means his employees are more productive and his energy bills are lower. Sustainability makes its way into the water fixtures, including the installation of dual-flush toilets, and into the interior walls, handrails, and stairs, which are composed of recycled lumber. Using these recycled materials creates a richer, more interesting workplace where the occupants feel good knowing they are minimizing their impact on the environment and contributing to the vitality of the community.

Check out more images of the JR Van Dijs Office on our website: www.studio-111.com


Photo by EPK Photography

(Even Kuma, the company dog, loves being in this space!)

Long Beach Environmental Education Center Nearing Completion

September 2, 2010 § Leave a comment

Long Beach Environmental Education Center - Rendering
Rendering of Environmental Education Center, September 2009

Long Beach Environmental Education Center - Under Construction
Photo of Environmental Education Center, September 2010

As evidenced by the photo above, the 9,000 square foot Environmental Education Center designed by Studio One Eleven is nearly complete, and we are quite proud of how it is turning out. It  is constructed as a prefab metal building with 1×6 tongue-and-groove cedar cladding on the street-facing facade.  We chose a clear sealant over a semi-transparent stain in order to emphasize the natural grain of the cedar while maximizing the variety in banding coloration. The cedar planks were individually sealed on the back side prior to installation and on the front after installation. It is a common practice to let the cedar siding weather before sealing ,  but in this case it  was avoided  in order to emphasize the varied texture, avoid UV light degradation and maximize the protective capacity of the sealant.

4th + Linden in Architects Newspaper

August 25, 2010 § Leave a comment

 

4th+Linden in Architects Newspaper
Photo by EPK Photography

This month’s Architects Newspaper featured Studio One Eleven’s 4th + Linden project in an article about the resurgence of adaptive reuse.  Read the article below, or see the original version by clicking here.

Second Time is a Charm
August 4, 2010
By Sam Lubell and Lydia Lee

These days, the adaptive reuse of old offices, factories, and warehouses is simply the right thing to do. Tearing down and starting over is so 2007. More to the point, adaptive reuse is greener than any new sustainable building; and with the public clamoring for authenticity and governments handing out tax breaks and plan expediting, it makes significant financial sense, too. Not surprisingly, developers are embracing the reuse option, which has been a rare boon for architects. So while new building is still on life support, building from what already exists is having a heyday. For this year’s Developer’s Issue, AN turns a spotlight on eight inspired re-adaptions that extend good designs into designs to last even longer. 

Fourth and Linden
Architect: Studio One Eleven
Developer: East Village Partners
Location: Long Beach

The project, funded in part by a $350,000 facade-improvement grant from the city of Long Beach, subdivided a single derelict warehouse into three distinct buildings for office and condominium uses. With a beautiful frieze and other art deco highlights still intact, the trio complement each other while retaining their gritty, industrial character. Interiors are raw shells featuring exposed brick and block walls, concrete floors and wood truss ceilings with skylights. “When we bought the building it was drywall, carpet, gypsum, and drop ceilings,” said Studio One Eleven principal Michael Bohn. “We peeled all this away and discovered a beautiful patina.” To encourage interaction between tenants, a variety of landscaped outdoor spaces are incorporated into the project, including a shared courtyard with meeting space, a lushly landscaped paseo, and a parking court.

Where Am I?

You are currently browsing entries tagged with sustainability at .